Меню
ВАРТІСТЬ ДОСТАВКИ ЗАМОВЛЕНЬ УКРПОШТОЮ

Виведення плям: енциклопедія Полоскуна





Так, сучасні порошки потужні і мають ензимні комлекси. Так, плями трапляються все рідше. Саме тому, коли ми зустрічаємося з якоюсь особливо впертою — не знаємо, що робити. 

Плями від крові

Щоб вивести свіжу пляму від крові, достатньо змити її холодною водою. Якщо ж пляма від крові вже встигла підсохнути, спробуйте відмити її засобом для миття посуду, все ще у холодній воді. Якщо ми скористаємося гарячою, кров згорнеться і витягти її з-поміж волокон тканини буде дуже важко. Іншим варіантом для виведення плями крові може стати пероксид (перекис) водню, але він може знебарвити кольорові речі.

Жувальна гумка

Для початку треба відділити саму гумку — або покласти річ у морозильну камеру, де гумка відвалиться сама. Або поводити по ній кубиками льоду —ефект буде той самий. Якщо гумка була з барвником, і від нього лишилася пляма — спробуйте плямовивідник на основі кисню.

Плями від помади

Мало в кого з нас вийде переодягнути гольф з тісним комірцем так, щоб не забруднити його помадою. У складі помади є воски і воскоподібні речовини, які навіть з пральними засобами важко відіпрати. Проте якщо обробити пляму ізопропіловим спиртом, то відіпрати помаду буде легше. Якщо дістати його в чистому вигляді важко, то ізопропіловий спирт (isopropyl alcohol)  міститься у засобах для миття скла, лаках для волосся. Перш, ніж обробити велику ділянку, переконайтеся, що ваш засіб не зіпсує виріб (адже він і сам може містити барвники).

Чорнило

Важко дати універсальну пораду, як відіпрати пляму від чорнила, адже кулькові ручки, капсульні, гелеві та масляні мають різний склад чорнила. Тому доведеться експериментувати. Для початку обробіть пляму лаком для волосся і дайте йому засохнути. Після цього обробіть рідким плямовивідником і виперіть.

Плями від вина

Чарівні кисневі відбілювачі здатні впоратися з плямами від вина. Але якщо зараз під рукою не виявилося (а це дарма, треба таку універсальну річ тримати напохваті), то обробіть пляму перед пранням сумішшю з 1 ложки перекису водню і 1 ложки рідкого засобу для прання або рідини для миття посуду, дайте полежати кілька хвилин, після чого виперіть як звичайно. Перекис водню може впливати на колір тканини, тому радимо спершу пробувати на непомітних ділянках (наприклад, на звороті манжетів сорочки).

Плями від кульбаби

Плями від кульбаби — одні з найважчих. Білий липкий сік містить речовини, які застигають і стають подібні до каучука та не розчиняються у воді. Що швидше ви почнете виводити пляму, то більша ймовірність її позбутися. Як і з будь-якими іншими плямами, перш ніж використовувати плямовивідник — пробуйте його не непомітній ділянці речі і переконайтеся, що він не пошкодить тканину. Отже, з кульбабою такі варіанти:

1. Спробуйте обробити пляму лимонним соком. Будьте готові, що від цього пляма не зникне, але подальша обробка буде ефективнішою після дії кислоти. 

2. З деяких тканин пляму можна вивести зануривши її (не всю річ, а лише забруднений фрагмент) у кипляче молоко.

3. Розчинники на основі бензину можуть прибрати плями від кульбабкового соку. Спробуйте змочити забруднене місце заправкою для запальничок або розчинником, що містить вуглеводні (бензин, гас). Тільки робіть це на свіжому повітрі - ці розчинники дуже леткі і мають неприємний запах. 

Ну і звісно можна спробувати сучасні плямовивідники — багато з них мають ферментні системи, що справляються навіть з такими забрудненнями. Після подібних обробок пляма якщо і не зникне повністю, то буде досить знебарвлена. 

Плями від кави

Свіжу пляму від кави бажано відразу присипати содою, це вбереже від всотування. Проте зазвичай кавові плями не є проблемою для пральних порошків. В крайньому випадку підсильте порошок (рідину, капсулу) плямовивідником на основі кисню і річ врятовано!



Коментарі