Меню
ВАРТІСТЬ ДОСТАВКИ ЗАМОВЛЕНЬ УКРПОШТОЮ

Що їсти для красивої та здорової шкіри

Абсолютно природно мати прищики, зморшки та інші недоліки. Їх мають усі, навіть заретушовані фільтрами і заштукатурені косметикою інстаграм-діви. Ви не стаєте гіршою людиною, коли на підборідді з'явився прищик, і не стаєте менш привабливою, коли під час усмішки з'являються зморшки. Та все ж, прагнути до здорової та красивої шкіри можна і треба. 


Є багато факторів здоров'я шкіри. На деякі з них ми не можемо вплинути - наприклад, якщо генетично нам дісталася світла чутлива до сонця шкіра, то змінити її протягом життя не вдасться, та і чи треба? Не можемо ми вплинути і на гормони, тому підлітки та вагітні часто жаліються на проблеми зі шкірою саме через гормональний дисбаланс. Але є чинники, на які ми можемо і повинні впливати - це харчування, сон, стрес та захист від сонця. І якщо про захист від сонця ми вже багато писали, то про харчування для здоров'я шкіри говорити не доводилося.


Еластичність і зморшки

За еластичність шкіри відповідає білок колаген. Саме з його будівельних блоків зібраний каркас шкіри, саме він тримає "овал" нашого обличчя і чинить супротив силі тяжіння. З віком колагену у шкірі стає менше. Окрім косметичних засобів проти зморшок, на допомогу прийдуть багаті білком страви (м'ясо, риба, бобові). Ідеальним джерелом "цеглинок" для колагену будуть страви з желатином - холодці, желе, заливні страви. Для того, щоб із цих компонентів зібрати колаген шкіри, потрібен вітамін С (зелень, цитрусові) та вітамін Е (зелені салати, горіхи). 

Запалення і акне

Допомогти зменшити запальні процеси у проблемній шкірі можуть продукти, що містять цинк. Гарбузові зернята, квасоля і сочевиця багаті на цей елемент, тож якщо ви щодня споживаєте хоча б одну страву з ними, то позитивно впливаєте на здоров'я шкіри. Крім того, багато цинку міститься в дріжджах - порадьтеся зі своїм лікарем щодо дріжджових добавок до раціону. В той же час, прослідкуйте за своїм раціоном: можливо, там забагато тваринних жирів і цукру? Ви здивуєтеся, наскільки покращиться вигляд шкіри, якщо протягом кількох тижнів уникати жирного м’яса, сала та знизити споживання солодощів.

Сухість шкіри

Так, звісно, ви знаєте, що суху шкіру треба вмивати теплою водою (не гарячою і не холодною), уникати сухості повітря в кімнаті та не використовувати мила (лише м'які засоби для вмивання), і, звісно, не забувати про зволожуючі креми. З дієтичної точки зору, щоб шкіра не була сухою слід вживати більше продуктів з омега-3 — жирної риби, волоських горіхів, насіння льону. Не забувайте також щодня випивати достатню кількість води.

Контроль себуму (шкірного сала)

Щоб контролювати виділення себуму, радять знизити споживання цукру і молочних продуктів. І якщо з цукром все просто — він нікому насправді не корисний, то з молочними продуктами може вийти проблема. Тож якщо ви вирішуєте відмовитися від молока і сиру, подбайте, щоб у вас в раціоні було достатньо інших джерел кальцію (пекінської капусти, цвітної капусти, броколі, сардин)


Пробіотики і здоров'я шкіри

Людський організм - оселя для мільйонів мікробів. Для здорової шкіри важливі як корисні мікроби, що живуть на ній, так і корисні мікроби нашого кишківника. Тому не забувайте тішити їх пробіотиками (йогурти, квашена капуста) та пребіотиками (цільнозернові каші, овочі та фрукти). 


Загалом, дієта для здоров'я шкіри зовсім не складна і вписується у загальне розуміння того, що має лягати на тарілку здорового харчування.



Коментарі