Меню
ВАРТІСТЬ ДОСТАВКИ ЗАМОВЛЕНЬ УКРПОШТОЮ

Алергії і подразнення шкіри: як полегшити симптоми

Ви можете називати це подразненням чи алергією - навіть лікарі не завжди можуть відразу правильно поставити діагноз. У всіх це відбувається по-різному: хтось просто відчуває свербіж, хтось потерпає від пересохлої шкіри, що лущиться, хтось шукає способи приховати висипку. Але одне відомо напевне: коли починається опалювальний сезон, справи погіршуються. Особливо це стосується людей з чутливою шкірою. Що робити та як діяти, щоб якось полегшити ці шкірні проблеми, розбираємося сьогодні.


Звісно, чудово було б дійти до лікаря, отримати ім'я своїй проблемі і цілеспрямовано з нею боротися. Але навіть якщо такої можливості прямо зараз немає, ми підкажемо як полегшити симптоми і зменшити подразнення.



Не будьте чистюнею

Шкіра постійно працює над тим, щоб огорнути себе захистом. Коли ми приймаємо душ або ванну - ми змиваємо не лише бруд, але і частково цей захист. Якщо ви наприкінці робочого дня не вкриті шаром пилу і бруду, зменшіть частоту миття, достатньо одного разу зранку або ввечері. Тимчасово відмовтеся від губок і мочалок, скрабів — зараз вашій шкірі не потрібні зайві стреси. Ретельно змивайте мило чи гель для душу. Слідкуйте також за температурою води — надто гаряча теж позбавляє захисту. 

Створіть мікроклімат

Коли вмикається опалення, у повітрі кімнати одразу знижується вологість. Що менше вологи в повітрі  — то більше випаровується з поверхні шкіри. Щоб завадити цьому, користуйтеся зволожувачами повітря або хоча б розвішуйте в кімнаті вологі рушники і таким чином контролюйте вологість. А щоб зменшити випаровування вологи шкірою, користуйтеся кремами і бальзамами для тіла — звісно, після того як ви переконалися, що ви підібрали засіб, що підходить вам. Найефективніше вони діють, якщо наносити їх відразу після душу.

Сядьте на косметичну дієту

Іноді алергеном чи подразником є щось із складу продуктів, які ви використовуєте. Найчастіше цими антигероями стають запашники і консерванти, незалежно від того природного вони походження чи синтетичного. Іноді окремо два засоби сприймаються нормально, а один за одним можуть викликати подразнення. Тож відмовтеся на тиждень від усієї косметики, як декоративної, так і доглядової. Якщо проблеми зі шкірою зникли, ймовірно, причина була в одному із засобів. Щоб дізнатися, в якому саме, починайте повертати їх до вжитку по одному на тиждень, приблизно в такому порядку:

- Зволожуючий крем (вмивайтеся просто теплою водою, без мила)

- Засіб для вмивання

- Денний крем з захистом від сонця 

Засіб, після повернення якого подразнення з’явилося знову, найімовірніше вам не підходить.


В останню чергу повертайте сироватки, маски, кислотні пілінги і т.п. — їх дія сама по собі може бути потужніша і може викликати подразнення. Можливо, їх слід відкласти на інший сезон, або замінити на м’якші хоч і менш дієві.


Також надавайте перевагу твердим та сухим засобам. Так, твердий шампунь вимагає менше консервантів і краще підходить для чутливої шкіри. Те ж стосується і декоративної косметики: пудрові текстури містять значно менше консервантів, а отже - і менше шансів створити додаткове подразнення, отже у вашому випадку сухі тіні кращі за рідкі та кремові, а пудрові консилери кращі за стіки. І пам'ятайте, всі ми дуже різні, засіб, який чудово підходить вашій сестрі або мамі може не підходити вам. Це не означає, що він поганий чи добрий, він просто неправильно підібраний.

Відмовтеся від запахів

Хто ж не любить вдихати запах крему для обличчя, запах щойно вимитих пахучим милом рук чи аромат випраної білизни? На жаль, речовини, що надають косметиці запаху, чи не найчастіше є винуватцями алергій і подразнення. На час, коли ви намагаєтеся перемогти шкірні проблеми, краще відмовитися не лише від косметики, але і побутової хімії з запашками. Це стосується і природних ароматів, і синтетичних, і ефірних олій - усі вони однаково подразнюють шкіру і здатні викликати алергії.

На щастя, для багатьох звичних щоденних засобів є альтернативи без запаху:

- Креми для обличчя без ароматизаторів — наприклад, від польського виробника Ziaja

- Засоби для миття посуду без запаху: лінійка Pure and Clean від бренду Fairy, засоби бренду Green Home Eco

- Креми для рук: крем бренду Бархатні ручки без запаху


Якщо ж контакту з потенційно подразнюючим засобом не уникнути, використовуйте гумові рукавички. Для тих, у кого особливо легко подразнюється шкіра на руках, є ще один лайфхак. У гумових рукавицях шкіра пітніє, і цей піт — теж подразник. Щоб вирішити цю проблему, під більші на розмір гумові рукавиці вдягайте тонкі тканинні робочі рукавички. Це особливо актуально, якщо працювати доведеться довго.


Відмовитися тимчмсово доведеться від кондиціонерів для білизни, адже на волокнах лишаються молекули ароматизаторів і вони можуть створювати проблеми. Якщо тканини після прання видаються надто жорсткими, спробуйте кондиціонери для дитячої білизни


Іноді достатньо дати шкірі відпочити, і проблеми зникають. Проте якщо цього не трапляється, треба звертатися до лікаря — лише він зможе підібрати правильне лікування.




Коментарі
Схожі статті
Догляд за реактивною та чутливою шкірою
Догляд за реактивною та чутливою шкірою
Існують ті щасливі панночки, які можуть обирати собі гель для вмивання за запахом, крем - за картинкою на упаковці, а купуючи нови..
18.12.2022