Меню
ВАРТІСТЬ ДОСТАВКИ ЗАМОВЛЕНЬ УКРПОШТОЮ

Домашня аптечка: будьмо готові

Залишки сиропу від кашлю, липка мазь зі стертою етикеткою та кілька шматків лейкопластиря. Якщо так можна описати і вашу домашню аптечку, то ви абсолютно не готові надавати своїм рідним невідкладну допомогу. Ми зібрали поради сімейних лікарів, і склали список того, що повинно бути в звичайній домашній аптечці для надання домедичної допомоги. Наперед скажемо — сиропу від кашлю там може і не бути. Звісно, ж зазначимо — якщо у вас у сім’ї хтось має хронічні захворювання, то ви маєте передбачити ліки для цієї людини. Ідеально було б звірити цей список з вашим сімейним лікарем на найближчому прийомі, адже лише він чи вона зможе точно сказати, що ще потрібно додати до вашої домашньої аптечки. А цю статтю ми пропонуємо як відправну точку — вона має закликати вас задуматися про складання аптечки та зорієнтуватися у перших кроках на шляху до цього.

Інструменти

У аптечці повинні бути окремо виділені ножиці, навіть якщо у вас десь вдома є кравецькі і канцелярські. В мить, коли треба терміново відрізати бинт або розрізати одяг при опіках чи травмах, не буде часу бігати по квартирі в їх пошуку.

Потрібен також пінцет (видаляти занози, кліщів і т.п.) та англійська шпилька (нею фіксують бинти).

Згодяться також і шприці. І не лише для ін’єкцій — ними зручно вимірювати точні кількості ліків, тому придбайте кілька штук різного об’єму. Також бажано мати стерильні рукавички.

Знезараження 

У аптечці повинно бути антибактеріальне мило — це як раз той випадок, коли потрібне саме таке. Якщо для щоденного миття рук в ньому потреби немає, то збиті колінця та подряпини достатньо обробити саме антибактеріальним милом. Антибактеріальні серветки допоможуть швидко знезаразити руки того, хто надає допомогу (якщо немає стерильних рукавичок). Також бажано мати розчин йоду для знезараження країв ран і дезінфікуючий розчин для їх обробки (наприклад, хлоргексидин, мірамістин і т.п.).

Бинти: які і для чого

Бинти у аптечці мають бути марлеві і еластичні. Стерильні марлеві бинти потрібні для пов’язок, а еластичні — для фіксації розтягнених суглобів. Марлеві бинти мають бути різної ширини — нехай вони ніколи не згодяться, але про запас повинні мати і вужчі (5 см), і ширші (14 см). Якщо маєте трубчасті бинти, то вони можуть згодитися для закріплення пов’язки на пальці, руці або нозі.

Також обов’язково має бути пластир — для малих ушкоджень. 

Якщо ви вмієте надавати домедичну допомогу у складніших ситуаціях, то слід також доповнити аптечку джгутами і т.п. (але виключно якщо знаєте, як їх правильно використати).

А ліки треба?

При отруєннях незамінним буде активоване вугілля. Але майте на увазі, що потрібно його мати багато — наприклад, дитині масою 20 кг при отруєнні треба з’їсти до 80 таблеток вугілля (а якщо виблює, то треба ще). Якщо є можливість — то такий сорбент можна купити не в таблетках, а в гранулах для приготування своєрідного напою, щоб не ковтати ці десятки таблеток.


Обов’язково в аптечці повинні бути знеболювальні і жарознижувальні засоби. Універсально це ліки з діючою речовиною ібупрофен або парацетамол. Враховуючи те, що не завжди вдається збити температуру з першого разу, лікарі радять мати обидва варіанти і чергувати їх за потреби. 


Згодиться мати гель або крем від місцевих алергічних реакцій. Це може бути слабка 1% гідрокортизонова мазь, або різноманітні гелі (не даємо комерційних назв, але лікар точно підкаже які антигістамінні мазі слід мати). Ними можна обробляти, наприклад, розпухлі укуси комах. Також слід мати ліки від алергії: найпростіший варіант в таблетках і, про всяк випадок, більш швидкодіючу ампулу. Навіть якщо ви не вмієте робити ін’єкції, мати під рукою такі ліки важливо. Ніхто не застрахований від укусів змій або важких алергічних реакцій на укуси бджіл, тому це особливо актуально для дачних аптечок. Якщо ж в родині є історія важких алергічних реакцій, повинні мати в аптечці адреналін і потужний протизапальний засіб — їх можна придбати лише за рецептом лікаря. 


Обов’язково там же зберігайте інструкцію до препаратів, щоб у важливий момент не шукати дозування ліків у телефоні. 

Де це все зберігати?

У місці, про яке знають усі члени родини, але до якого не можуть дотягнутися малі діти. Там не повинно бути зайвої вологості, ліки не повинні перегріватися. Усі засоби мають розміщуватися так, щоб їх було легко досягти, і у складну мить не довелося перебирати стоси бинтів у пошуках нітрогліцерину. Скористайтеся великими косметичками з кишенями, або спеціально виготовленими для цього органайзерами-аптечками. Також важливо, щоб аптечка була переносною — шухляда у комоді або шафка на антресолях не підходить, ви повинні мати можливість схопити її і побігти з нею до травмованого.

Як часто перевіряти?

Бажано кожні півроку-рік перевіряти, чи не вичерпано термін придатності ліків. У деяких лікарських засобів після закінчення терміну придатності знижується концентрація діючої речовини, і вони можуть не спрацювати. 


Бажаємо вам, щоб усі ці ретельно зібрані в аптечку засоби мирно лежали, а потреба у них ніколи не виникала.


Редакторка блогу «Полоскуна»

Милослава Плюш



Коментарі