Меню
ВАРТІСТЬ ДОСТАВКИ ЗАМОВЛЕНЬ УКРПОШТОЮ

Як підібрати зволожуючий крем

«Цей крем жахливий!»

Чи бувало так, що хтось радить вам крем для шкіри, а вам від нього лише гірше? Чи коли ви купуєте дорогий крем відомого виробника, а шкіра від нього тільки лущиться, натомість копійчаний засіб у непривабливому тюбику допомагає шкірі сяяти? Усі ми дуже індивідуальні, тому й не дивно, що крем, який для когось — ідеальний, для вас — жахливий. Але щоб звузити для себе поле для експериментів, відсіяти точно непотрібні вам продукти і більш впевнено та свідомо вибирати креми, що підходять для зволоження саме вам, ми написали цю статтю. І байдуже, що обіцяє виробник — ви знатимете, що шукати.

В залежності від типу шкіри, вам будуть потрібні різні креми для її зволоження. Зверніть увагу — жирній шкірі теж потрібне зволоження, адже наявність шкірного сала не свідчить про те, що вона зволожена.


Зволоження шкіри: головні герої

Вода просто так в нашу шкіру проникнути не може (інакше б після плавання у воді ви щораз вбирали кілька літрів). Але залюбки випаровується з її поверхні. І якщо випаровується надто багато, ми відчуваємо стягнутість, іноді навіть подразнення і свербіж, така шкіра гірше захищена і схильна до появи зморщок. Отже, потрібно будь-якою ціною затримати воду в шкірі. Сполуки, які здатні затримати вологу в шкірі, так би мовити зволожити її, можна умовно поділити на 2-3 типи. Одні з них здатні утримувати воду, як губки, інші — створюють непомітну плівку на поверхні шкіри, і ця плівка просто не пропускає воду.

Вбирають як губки

Перейдемо до першого типу сполук, які як губки вбирають в себе воду і не випускають її. Найпоширенішими «губками» будуть:

  • гліцерин (glycerin)

  • алкіленгліколі (propylene glycol, butylene glycol, pentylen glycol)

  • молочна кислота та її солі (lactic acid, sodium lactate)

  • гідролізовані білки — колаген, еластин, протеїни сироватки (hydrolyzed collagen, hydrolyzed elastin, hydrolyzed proteins, wheat protein)

  • гіалуронова кислота та її солі (sodium hyaluronate, hyaluronic acid)

  • амінокислоти — найчастіше до складу кремів будуть входити arginine, histidine (він до всього ще й антиоксидант), methionine, lysine, proline, leucine, glycine

  • синтетична сечовина — потужний зволожуючий фактор, у списку інгредієнтів значитиметься як urea

  • цераміди (ceramides) — постійно присутні в шкірі у її природному стані

  • фосфоліпіди (phospholipids) — важливі компоненти наших клітинних стінок.

Це неповний перелік, але ці речовини зустрічаються чи не найчастіше.

Створюють плівку на шкірі обличчя

Коли ви наносите такий крем, він відразу робить на шкірі “тепличку”, з-під якої не втече жодна молекула так потрібної води. До таких інгредієнтів належать:

  • більшість олій, крім легких (все, що в другому слові має “oil”)

  • усі масла — тверді рослинні олії (shea butter, cocoa butter)

  • тваринний віск (lanolin)

  • жири (triglycerides)

  • бензоати (benzoate) — не зважаючи на страшну назву, ці сполуки у великих концентраціях можна знайти в журавлині, яблуках та інших ягодах і фруктах

  • воски (все зі словом wax — beeswax, microcrystalline wax)

  • довголанцюгові спирти (cetyl alcohol, stearyl alcohol, cetearyl alcohol)

  • солі довголанцюгових жирних кислот (stearate, palmitate, myristate, salicylate)

та інші речовини. Частково сюди можна віднести і високомолекулярну гіалуронову кислоту — вона теж може створювати мікроплівку за деякими даними.

Тут варто зазначити, що найкращим з точки зору затримки вологи засобом є мінеральна олія (mineral oil) — саме тому її найчастіше можна знайти у дитячих олійках. Проте у багатьох дорослих, що мають жирну шкіру схильну до появи акне, вона може викликати висипання, і засоби, що її містять, їм не підходять і можуть зробити лише гірше. Це залежить, звісно, не лише від мінеральної олії, але якщо ваша шкіра схильна до висипки, оберіть щось інше.

«Плівкові» компоненти також захистять шкіру від вітру, тому їх часто можна побачити на початку складу кремів для зимових видів спорту.

Емоленти

Іноді виділяють ще й третю групу сполук. Вони — це щось середнє між двома попередніми, якщо не заглиблюватися в деталі.

  • легкі олії (рицинова — castor oil, олія жожоба — jojoba oil)

  • силікони (cyclomethicone, dimethicone, cyclopentasiloxan)

  • складні ефіри (isopropyl palmitate, isopropyl isostearate, glyceryl stearate)

  • деякі вітаміни (tocopherol)

та багато менш поширених інших. Вони частково виконують роботу плівкових сполук, але мають ще деякі додаткові функції (пом’якшують, допомагають живленню, відновлюють захисні функції шкіри тощо).

То як обирати?


У складі кремів (Ingredients) усі речовини зазначаються в порядку спадання їх вмісту. Першої речовини найбільше, другої — менше, і так далі. Якщо ви обираєте крем саме задля зволоження, і інші його властивості зараз вас не хвилюють (наприклад, відбілюючі, сонцезахисні або протизапальні), то слід дивитися на перші 5-6 складників.

Якщо у вас суха шкіра, то вам важливо, щоб в кремі було щонайбільше “плівкових” інгредієнтів, і бажано, щоб вони були у першій п’ятірці. Вам краще підійдуть креми, у складі яких олії, масла та воски йдуть раніше.

Якщо шкіра у вас жирна, то в першу п’ятірку інгредієнтів вашого крему входитимуть вологозатримуючі складники (гліцерин, гіалуронка, молочна кислота тощо), а олійні компоненти для вас не такі важливі, а іноді можуть навіть нашкодити.

Ті, кому пощастило з нормальною шкірою, можуть орієнтуватися на креми, де переважають сполуки-емоленти і додатково присутні компоненти з обох вологоутримуючих груп. При виражено комбінованій шкірі обличчя радять користуватися кремами відповідно до потреби окремих ділянок.

Підібрати свій ідеальний крем — дуже непроста задача, адже всі ми дуже різні, ведемо різний спосіб життя, по-різному ставимося до правильного харчування і шкідливих звичок. Але якщо скористатися цими порадами, то принаймні зі зволожуючими компонентами крему ви розібратися зможете. Головне — не боятися назв хімічних сполук і ретельно вчитуватися у список інгредієнтів.

Коментарі
Схожі статті
Домашні маски з глини
Домашні маски з глини
Найстаріший, найвідоміший та - поза сумнівом - найдоступніший засіб для догляду за шкірою - це глина. Як приготувати домашню маску..
17.01.2024