Меню
ВАРТІСТЬ ДОСТАВКИ ЗАМОВЛЕНЬ УКРПОШТОЮ

Як збиратися в пологовий

Ця стаття буде корисною тим, хто вирушає до пологового вперше, і досі не дуже орієнтується у підгузках та присипках. Цілком можливо, що ви отримаєте гарантований державою бокс з необхідними речами вчасно, і все в ньому вам підійде. Проте якщо ви не впевнені у цьому, або просто любите все тримати під власним контролем, годиться зібрати свій власний пакунок для пологового. В кінці статті є посилання на наш список, який можна завантажити та роздрукувати для зручних зборів.

Списки у різних пологових відділеннях можуть відрізнятися, але базові речі для догляду за малюком будуть ті самі. Ми не зупиняємося на медичній частині — це може радити виключно лікар. Проте ми — експерти в пелюшках, підгузках і присипках, і готові з радістю поділитися тим, що знаємо самі. Крім того, ми провели невеличке опитування, і дізналися, яких речей новим мамам бракувало в палаті, хоча в їх “списку” на них увагу не акцентували.


Одяг та речі для дорослих

Змінний одяг та взуття для татка

Цього точно не буде в жодному списку, і саме тому ви не подумаєте про це наперед. Якщо у вас передбачаються партнерські пологи, додайте до «дитячих» сумок сумку для татка, щоб перебування у палаті для пологів було для нього комофртнішим. Там має бути легке змінне взуття і футболка. 

Змінний одяг та взуття для мами

Халат краще брати на запаху, а не на гудзиках — набагато швидше замотатися і зав’язати пояс, ніж намагатися защібнути принаймні половину ґудзиків, коли хтось приходить до вас в палату. Коли обиратимете нічну сорочку, шукайте таку, в якій вам буде зручно годувати дитину грудьми — з ґудзиками на ліфовій частині. Ну і звісно змінне взуття — шльопанці, що миються, часто в списку про них не забувають.

Речі для малюка

У списку неодмінно буде одяг для малюка. Редакторський колектив «Полоскуна» радить замість окремих кофтинок і повзунків брати «бодіки» і комбінезончики, щоб одяг не розїжджався на животику і не заважав пупочку заживати.

Весь цей одяг бажано випрати дитячим пральним порошком і пропрасувати гарячою праскою з обох боків, навіть якщо він ідеально новий. Підготуйте декілька змін — малюки дуже непередбачувані, а прати вам буде ніколи. Крім того, відразу після пологів малюка не митимуть, а просто протруть, і одразу одягнуть, тому його перший одяг захочеться змінити дуже скоро. Забігаючи наперед — відіпрати це все можна буде звичайним засобом для миття посуду або дитячим порошком, але у прохолодній воді.

А от чи брати з собою ковдри і теплі речі — треба визначати для себе окремо, залежно від закладу, де плануєте народжувати. У більшості наших пологових будинків температура понад 25 градусів, тому з великою вірогідністю тепла ковдра займе півсумки і буде абсолютно непотрібна. Краще взяти кілька легких пелюшок і використовувати їх для накривання. Принаймні, жодна з опитаних нами матусь не жалілася на холод у палаті, проте на неможливу спеку і духоту нарікали майже усі.

Предмети гігієни

Поглинаючі пелюшки

Це одноразові пелюшки, які мають гігроскопічне наповнення. Для нашого випадку ідеальний розмір — 60 х 90. Ними ви будете застилати пеленальний столик, та і самим вам можуть згодитися під час пологів.  

Підгузки

Загадкові цифри від 1 до 6 на упаковках підгузків — це розмір. У різних виробників є своя шкала, тому краще орієнтуватися на вагу дитини, яку теж зазначають на упаковках.

На останньому УЗД вам скажуть орієнтовну вагу вашого малюка. Якщо в огляді написано більше 3,5 кг, не радимо брати підгузки першого чи нульового розміру. І навпаки, якщо ваша крихітка на останньому УЗД виглядає мініатюрною, придбайте для неї найменший розмір, щоб підгузки не сповзали з дрібних сідничок. Підгузки маленького розміру не купуйте великими упаковками — малюк дуже швидко росте!


Для підгузків на липучках потрібно ще дивитися на еластичність застібок, проте для малюків перших тижнів життя це ще не дуже важливо — навряд чи якийсь підгузок вже буде їм затісний. Не радимо купувати великі упаковки підгузків, поки ви ще не визначилися зі своїм улюбленим брендом — пробуйте різні у невеликих кількостях, і закуповуйте економ-упаковки лише тоді, коли вже точно знаєте, що вам потрібно.

Дитячі вологі серветки

Обирайте саме дитячі вологі серветки, адже вони не містять спирту та інших подразнюючих речовин. Ціни на серветки залежать від їх цупкості, від розміру одної серветки, від складу розчину, яким їх просочено, і з часом ви оберете фаворита, який підходить і вам, і малюку, і вашому гаманцю. Зручніше користуватися упаковками вологих серветок, що мають пластиковий клапан-застібку, вони довше не висихають. 

Рідке мило

Звичайне дитяче рідке мило підійде. Ми не радимо саме у пологовий брати із собою антибактеріальне мило, адже тут ви часто митимете руки і це може погано позначитися на здоров’ї шкіри.

Паперові рушники

У авторки цієї статті в списку було зазначено 6 рулонів паперових рушників, і їх майже всі забрали в родзалі. В будь-якому випадку, паперові рушники вам знадобляться, адже кожен, хто торкатиметься дитини, мусить помити руки і витерти їх одноразовим паперовим рушником.

Прокладки

Вони ще можуть приховуватися у списках під назвою «гігієнічні пакети». Післяпологові виділення дуже рясні, тому придивляйтеся до прокладок післяпологових, нічних або урологічних, в них більша поглинаюча здатність. Протягом деякого часу все, що позначено словами Ultra, Compact і т.п. вам не знадобиться.


Лактаційні прокладки

Прокладки для грудей зазвичай роблять з натуральних поглинаючих матеріалів. Доки лактація не встановиться, дитячого плачу чи навіть думки про дитину буде достатньо, щоб із залоз почало виділятися молоко. Лактаційні прокладки кріпляться зсередини бюстгалтера і вбирають такі виділення.

Мішки для сміття та мийні засоби

Ми не знаємо, скільки сміття продукує одна породілля, але в списку зазвичай зазначають пакети для сміття дуже великого об’єму. Так само вас можуть попросити принести пральний порошок та мийні засоби — обирайте порошки і рідини у зручних невеликих фасовках.

Дитячі присипки і креми

І присипки, і креми потрібні тоді, коли виникають проблеми зі шкірою малюка. На жаль, у задушливій кімнаті поява попрілостей цілком вірогідна, навіть у найкращих підгузках. Найкращими ліками від попрілостей є передусім повітряні ванни, і вже потім тільки присипки і креми. Найімовірніше, саме в пологовому вони вам ще не знадобляться, і ви зможете придбати їх вже потім, з огляду на стан шкіри малюка і поради лікаря. 

Прості речі, про які не підкажуть у пологовому

Усі вважають, що ви і так здогадаєтеся узяти з собою все це. В момент, коли ви збираєтеся у пологовий, дуже легко про щось забути. Тому ми склали ще один маленький список, який буде вам корисний — це речі для мами, про які краще пам’ятати.


- Зубна паста та щітка

- Заколка/резинка для волосся

- Гребінець

- Гель для інтимної гігієни

- Серветки для інтимної гігієни

- Шампунь

- Мило або гель для душа

- Пилочка для нігтів — не факт, що встигнете зробити ідеальний манікюр до пологів

- Гігієнічна помада — у сухому теплому повітрі дуже пересихають губи

- 5-7 пар нижньої білизни — можна брати одноразову білизну для породіль, але за відгуками в ній не всім зручно, тож вибір за вами

- Шкарпетки

- Одяг на виписку — якщо не хочете потім по телефону пояснювати комусь де і які колготки лежать

- Бюстгальтер для годування — обирайте їх без поролону, на широких бретелях. Обов’язково перевірте, чи замочок можна відкрити однією рукою (бо саме так частіше за все ви його відкриватимете).

- Великий банний рушник

- Зарядний пристрій для телефона

- Книжка, планшет, фільми на телефоні

- Декоративна косметика — щоб коли виходитимете з пологового виглядати не гірше, ніж Кейт Міддлтон

Радимо також запитати у свого лікаря, що він радить для пофілактики тріщин, які можуть з’явитися від годування грудьми. Ця проблема з’являється у багатьох, тому краще подбати про це заздалегідь, а не чекати, коли вона заявить про себе. Ну і звісно, потрібні будуть паспорт та обмінна картка, але про це вам і без нас нагадають.

Гарний настрій

Ваше життя вже ніколи не буде таким, як було раніше. Усі ми різні, комусь ці зміни даються легко, комусь — важче. Тому ось невеличка непрошена порада від нас — прислухайтеся до себе, до свого самопочуття, і ніколи не бійтеся просити близьких про допомогу. Дитині потрібна здорова, щаслива мама, тому зосереджуйтеся на приємному і оточуйте себе тим, що піднімає ваш настрій. Легких пологів та швидкого відновлення!

Наш список для зборів у пологовий будинок можна завантажити тут.

Коментарі